România 50 2024

Raportul anual privind cele mai valoroase şi mai puternice branduri româneşti

Brand Finance România 50 2024

Banca Transilvania urcă pe podium în clasamentul valoric al brandurilor românești

  • Dacia se distanțează pe prima poziție în fața eMAG, reflectând evoluții opuse în categoriile respective;
  • Trei branduri antreprenoriale intră în clasament în acest an: QFort, Autonom și LUCA;
  • Evoluție mixtă în sectorul de retail, cu brandurile de top eMAG și Dedeman scăzând în valoare;
  • Banca Transilvania rămâne cea mai puternică marcă românească, cu un rating AAA+
  • Mărcile create de sectorul privat în ultimii 35 de ani domină clasamentul top 50 atât ca număr (peste 70%) cât și ca valoare totală;

Banca Transilvania urcă un loc și accede astfel pe podiumul clasamentului, pe poziția a treia, cu o creștere a valorii de 11%, până la 641 milioane de euro, conform ultimului raport Brand Finance. Banca Transilvania este de asemenea cel mai puternic brand românesc, cu un rating de elită AAA+, și pentru al treilea an consecutiv se plaseaza între cele mai puternice zece branduri bancare în clasamentul global. Creșterea brandului Banca Transilvania a fost generată de o performanță financiară solidă, preocuparea pentru transformare digitală și urmărirea satisfacției clienților.

Dacia (valoare de brand în creștere cu 11%, până la 1,2 miliarde de euro) rămâne cel mai valoros brand românesc și se distanțează pe primul loc în fața eMAG (care a scăzut ca valoare de brand pentru al doilea an consecutiv, la 824 de milioane de euro).

Revenirea Dacia (care în 2022 a pierdut temporar prima poziție în favoarea eMAG) reflectă evoluția opusă a celor două categorii înainte și după pandemie: piața auto s-a redresat pe măsură ce oamenii au început să se deplaseze din nou, în timp ce comerțul online și-a încetinit ritmul de creștere, chiar dacă obișnuința de cumpărare a consumatorilor continuă sa migreze către online.

Mihai Bogdan, Managing Director, Brand Finance Romania, comentează:

"Re-instalarea fermă a brandului Dacia la vârful clasamentului și scăderea in valoare a brandului eMAG nu reflectă și o poziție dominantă a brandurilor tradiționale, cu notorietate, în fața brandurilor din 'noua economie'; dimpotrivă, brandurile noi, create în ultimele decenii, domină detașat clasamentul.”

Sectorul de retail a arătat o evoluție mixtă, cu brandurile de top eMAG și Dedeman scăzând în valoare, iar valoarea cumulata a sectorului în scădere cu 1%; Dedeman rămâne cel mai valoros brand deținut în întregime de acționari români, dar cu valoare de brand în scădere cu 9%, la 481 de milioane euro, coborând două locuri până pe locul cinci. In mod particular, brandurile de retail farmaceutic (Farmacia Tei și Help Net) au înregistrat o ușoară creștere în valoare.

În contrast cu decelerarea economiei românești în ansamblu (creștere de numai 2% în 2023), valoarea combinată a celor mai valoroase 50 de branduri românești a crescut cu 6% față de anul anterior, ajungând la 7 miliarde de euro – dovedind încă o data că afacerile sub branduri puternice rezistă și se dezvoltă chiar și intr-un mediu turbulent.

Cu toate că economia românească nu a avut legături economice semnificative cu Rusia și Ucraina, valurile de șoc ale războiului cauzat de invazia rusă în Ucraina – care este de așteptat să continue în viitorul apropiat – pot provoca încă perturbări imprevizibile.

Brandurile noi, create și dezvoltate de antreprenori și companii private în ultimii 35 de ani, reprezintă peste 70% (ca număr de branduri) și peste 60% ca valoare de brand în clasamentul Brand Finance Romania 50 2024.

Clasamentul valoric al brandurilor a înregistrat de-a lungul anilor o rată scăzută de fluctuații, cu doar câteva mărci care intră/ies din top 50 în fiecare an. In acest an, a doua parte a clasamentului a fost mai animată, cu trei branduri antreprenoriale intrând pentru prima oară in clasament: QFort (locul 42), Autonom (locul 46) și LUCA (locul 48).

Inevitabil, pentru fiecare noua intrare, un alt brand trebuie să iasă, astfel că trei branduri prezente anul trecut nu se mai regăsesc în clasamentul din acest an, respectiv BILKA, CFR și Bucegi.

Mihai Bogdan, Managing Director, Brand Finance Romania, comentează:

"Prima jumătate a clasamentului, dominată de branduri mai înrădăcinate, arată o fluctuație scăzută - primele 10 branduri sunt aceleași ca și anul trecut – pe când jumătatea a doua este mai efervescentă, și este mult mai probabil să găsim aici viitoarele branduri de vârf. Cu toate acestea, un factor comun (și limitativ) al întregului clasament este apetitul scăzut pentru internaționalizare."

Pe lângă analiza brandurilor individuale, raportul Brand Finance Romania 50 clasifică și cele mai valoroase 10 portofolii de mărci, calculate pentru acele afaceri care utilizează mai mult de un brand pe piață. Aceste portofolii cuprind peste 40 de mărci locale bine-cunoscute, cele mai valoroase dintre ele fiind prezente și individual în clasamentul principal al celor mai valoroase 50 de branduri. Lista cu primele 10 portofolii a rămas practic neschimbată din 2017, neavând competitori care să crească suficient de accelerat pentru a intra in top 10.